Sat. Jul 2nd, 2022

Den naturlige dam bliver langsomt mere populær igen, hvilket er rart, fordi vand er meget godt for dyrelivet i din have. At holde din dam pæn og klar kan være en udfordring. Se vores 12 tips til en klar dam.

1 Bestemmelse af vandkvalitet
En sund dam har klart vand. For at bestemme vandkvaliteten skal du kende vandets hårdhed (moderat hårdt vand er godt), pH -værdien (mellem 7 og 9) og nitratindholdet (lavere end 25 mg/l). Du kan kontrollere disse værdier med et færdigt testsæt, med en ‘ung’ dam kan du gøre dette hver anden uge fra foråret.

2 Forbedre surheden
Der er utallige kemikalier, der kan forbedre vandkvaliteten. Hvis du foretrækker at prøve det naturligt først, skal du prøve at forbedre vandets surhed ved hjælp af mikroorganismer. Tasker med tørv under vandoverfladen kan også være et godt mål på lang sigt.

vandtest, ph -værdi, klar dam, tuin.nl

3 Fjern alger
Alger og blomstrende ænder er et bevis på, at vandet har for mange næringsstoffer. Den bedste måde at løse dette problem på er at ‘fiske’ de grønne ting ud af dammen. Skub flydende alger og ænder fra vandet med et meget fint landingsnet. Strengalger kan let fjernes ved at vride dem rundt om en grov pind. Blade og dødt plantemateriale skal også fjernes regelmæssigt.

4 Tilsæt regnvand
Hårdt vand med et højt indhold af calcium- og magnesiumsalte kan forbedres ved at tilføre blødt regnvand til damvandet.

5 Forhindre åger
Beskæring, opdeling og rengøring er nødvendig, fordi planter, der vokser på lavt vand, har en tendens til at formere sig. Fjern rødderne med en havekniv. Træk ikke ud, dette ville skade dammen foring.

6 Et net over dammen
Om efteråret kommer mange næringsstoffer ind i vandet på grund af de nedbrydende blade i dammen. Hvis du ikke vil fiske dem møjsommeligt med et landingsnet fra vandoverfladen, er det bedre at strække et net over dammen i god tid. Det gør arbejdet lettere.

7 Vanding
Det lyder mærkeligt, men planterne ved kanten af ​​dammen har også brug for vand. Ligesom planterne i grøntsags- eller prydhaven har de brug for ekstra vand på meget varme dage.

8 ilt
Tilstrækkelig ilt er absolut nødvendigt for den biologiske balance i dammen. I en dam uden fisk giver planter, der vokser under vand, ofte tilstrækkelig ilt. I vand, hvor fisk lever, hjælper en såkaldt oxidationsmiddel. Du kan også blæse luft ind med en luftpumpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.